17 januari 2021

Sinds dat spreekwoorden.nl in 2007 de virtuele deuren heeft geopend is er, behalve wat correcties en wat visuele verbeteringen, nauwelijks wat gewijzigd. En dat is best raar, want taal - en daarmee ook spreekwoorden en uitdrukkingen - is altijd in beweging, en betekent het dat een spreekwoordenlijst eigenlijk met de tijd zou moeten groeien. Dat is nu niet het geval, dus gaan we de opzet aanpassen.

Die opzet is samenwerking. Taal is immers ook iets wat we als maatschappij samen vormgeven. We willen daarom gebruikers actief gaan betrekken bij de invulling van de website en daarmee iets creƫren wat leeft, en wat actueel en relevant is.

Als gebruiker kun je straks onder andere zelf spreekwoorden toevoegen. Dit kunnen bekende spreekwoorden zijn die nog niet in de database staan, maar ook compleet nieuwe, zelfverzonnen spreekwoorden. Of bijvoorbeeld spreekwoorden en/of betekenissen verrijken of corrigeren.

Wat staat er zoal in de planning?

Zoeken op betekenis

Er is momenteel geen manier om te zoeken op betekenis, terwijl je vaak juist wilt weten welk spreekwoord bij een betekenis hoort.

Meerdere variaties van betekenissen

Meerdere anders geformuleerde betekenissen helpen mogelijk de vindbaarheid van spreekwoorden te verbeteren bij zoeken.

Meerdere varianten van spreekwoorden

Er wordt nu in veel gevallen gesproken over hij of zij, maar een algemene(re) variant ontbreekt. Voorbeeld: 'Hij heeft zwoerd achter zijn oren' versus 'Zwoerd achter de oren hebben'.

Betere categorisering

Er is al een categorisering op trefwoord en op thema, maar deze worden nu niet goed benut.

Vind je het leuk om een steentje bij te dragen, dan kan dat. Graag zelfs!

Meld je als lid aan via de speciaal hiervoor in het leven geroepen Facebook groep: https://www.facebook.com/groups/spreekwoorden.nl. Het doel van deze groep is updates geven van de voortgang en als gebruiker feedback kunnen geven en suggesties doen.

Hopelijk zien we je daar!

Spreekwoorden.nl